Young Chefs team scoort met 2 keer zilver op de Culinary World Cup

• 4 december 2018

Op zondag 25 november en woensdag 28 november nam België voor de allereerste keer ooit deel aan de gerenommeerde Culinary World Cup in Luxemburg. Het Belgisch team met 6 jonge topkoks nam het op tegen 15 andere landen. De begeleiding door Flanders Food Faculty wierp duidelijk vruchten af: onze delegatie behaalde 2 welverdiende zilveren medailles.

Bij onze eerste deelname ooit aan de prestigieuze Culinary World Cup (één van de grootste culinaire wedstrijden ter wereld) sleepte het zeskoppige Belgische team al meteen 2 zilveren medailles in de wacht. Onze Young Chefs namen het in Luxemburg op tegen Oostenrijk, Canada, Denemarken, Engeland, Duitsland, Hongkong, Luxemburg, Noorwegen, Slovakije, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. Oostenrijk won de uiteindelijke competitie.

De Young Chefs Culinary World Cup bestond uit twee wedstrijddelen: een driegangenmenu voor zeventig personen op zondag en een gastronomisch buffet voor twaalf personen op woensdag. Het Belgische team behaalde op beide proeven een zilveren medaille. Een prachtige prestatie voor een eerste deelname op deze wereldkampioenschappen. Abel Demeestere (19) uit Leuven, Wout Soete (20) uit Oostende, Laurence De Smet (18) uit Olsene, Guus Goossens (18) uit Roosdaal, Lennert Van den Berge (16) uit Lierde, Ines Marzougui (23) uit Gent en Neil Dirickx (19) uit Zedelgem vormde één van de jongste teams van dit kampioenschap.

De Vlaamse regering is vastbesloten om onze culinaire troeven ten volle uit te spelen. “We hebben heel veel sterrenzaken, een fantastische eet- en tafelcultuur, maar in het buitenland zijn onze gastronomische kwaliteiten nog veel te weinig bekend”, zegt Vlaams minister voor toerisme Ben Weyts. “Prestigieuze culinaire wedstrijden zijn een uitgelezen kans om ons culinaire imago wereldwijd bekend te maken. We rekenen op deze jonge talenten.” De Vlaamse overheid richtte in 2018 een speciale trainingskeuken op en zorgden voor een culinair bondscoach, een team manager én zelfs een mental coach.

Het National Culinary Team vloeit voort uit de Flanders Food Faculty. Een initiatief van Horeca Vlaanderen, Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts en Toerisme Vlaanderen om de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur in binnen- en buitenland te promoten. Eén van de doelstellingen van de Flanders Food Faculty is Vlaamse culinaire talenten beter laten scoren op internationale culinaire wedstrijden.

Met deze deelname en dit resultaat zetten we toeristisch Vlaanderen nog beter op de gastronomische (menu)kaart.