Vlaamse kandidaat behaalt 4de plaats op regionale finale van de S. Pellegrino Young Chef competitie

• 9 oktober 2019

De Vlaamse Young Chef Guus Goossens heeft een mooie 4de plaats behaald in de regionale finales van de S. Pellegrino Young Chef competitie in Parijs. Begin dit jaar selecteerde het Italiaanse watermerk 135 chefs van over de hele wereld. Goossens nam het nu in de Noordwest-Europese regionale finale op tegen 9 andere finalisten uit Zwitserland en Frankrijk. Ultieme doel is nu de grote finale op 8 en 9 mei 2020 in Milaan.

Regionale finale in Parijs

Vandaag vond al de 4de editie plaats van de Noordwest-Europese regionale finale van de S. Pellegrino Young Chef competitie in het gerenommeerde Le Cordon Bleu in Parijs. Hierbij ging het Italiaanse merk op zoek naar jonge koks die naast creatief, technisch onderlegd en innovatief ook sociaal geëngageerd uit de hoek moeten komen. Guus waagde er zijn kans met West-Vlaams rood met garnituren van knolselder, een tartelette van eekhoorntjesbrood, kalfstong en een kroketje van kalfslever. Hiermee behaalde hij de vierde plaats.

Gerecht Guus SP

Guus: Ik heb me ingeschreven en de lat voor mezelf meteen hoog gelegd. Ik wou vooral persoonlijkheid in mijn gerecht laten zien. Zo vind ik het belangrijk om met lokale producten te werken en vooral met respect voor het product. Ik houd het altijd bij een beperkt aantal producten waar veel techniciteit in zit en die meermaals terugkomen op het bord via verschillende structuren om de smaak te optimaliseren. Blijkbaar is mijn gerecht in de smaak gevallen bij de jury.”

Traject S. Pellegrino Young Chef competitie

Begin dit jaar selecteerde S. Pellegrino samen met ALMA, het Internationale onderwijs- en trainingscentrum voor de Italiaanse keuken, 135 chefs van over de hele wereld. Hun gerechten werden beoordeeld volgens 3 criteria: Technische vaardigheden, Creativiteit en Persoonlijke Overtuiging. In tegenstelling tot de vorige editie, toen liefst 7 Belgische koks geselecteerd werden, was deze keer slechts één landgenoot doorgestoten naar de halve finale. Guus Goossens vormde de Belgische hoop in de regionale poule met Zwitserland en Frankrijk. Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen: “Dit is enkel mogelijk door goede ondersteuning, omkadering en vooral hard werk van Guus en zijn coach. Het is een fantastisch resultaat waar we oprecht trots op mogen zijn! Vlaanderen staat zo weer op de culinaire kaart.”

Guus Goossens

Guus SPGuus is 19 jaar en klaar om de culinaire wereld te veroveren. Op 12-jarige leeftijd startte hij zijn opleiding bij hotelschool Spermalie om een beloftevolle chef te worden. Zes jaar later studeerde hij af en ging hij aan de slag bij het gerenommeerde restaurant, Sir Kwinten.

De jonge chef won op 16-jarige leeftijd zijn eerste culinaire wedstrijd, Proefmei. Guus behoort ook tot het Vlaams Young Chefs Team. Onder de noemer Junior National Culinary Team Belgium neemt dat team deel aan culinaire wedstrijden over heel de wereld. Vorig jaar behaalde het team zilver op The Culinary World Cup in Luxemburg. In februari 2020 gaan ze voor goud op de Olympiade der Köche (IKA) in Stuttgart. Bij Guus draait alles rond respect voor het product. Door met een beperkt aantal hoofdproducten te werken op een creatieve manier, laat hij de ingrediënten volledig tot hun recht komen. Met zijn deelname aan de S. Pellegrino Young Chef Competition wil Guus graag meehelpen om Vlaanderen als culinaire bestemming nog beter op de kaart te zetten.

Flanders Food Faculty
Onder impuls van de vorige Vlaamse minister van Toerisme Ben Weyts, Toerisme Vlaanderen en Horeca Vlaanderen werd in 2015 de Flanders Food Faculty opgericht. Dat is een netwerkorganisatie die alle relevante actoren die bezig zijn met de nationale en internationale promotie van onze gastronomie samenbrengt. Eén van de doelstellingen van de Flanders Food Faculty is Vlaamse culinaire talenten beter laten scoren op internationale culinaire wedstrijden.  Daar moet onder meer dit Young Chefs Team voor zorgen. Ook huidig Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir wil die inspanningen verder blijven financieren via Toerisme Vlaanderen.