Vlaamse Bocuse d'Or Team klaar om te schitteren in Lyon

  • 28 januari 2019

Vandaag stapten zo’n 150 supporters op de bus richting Lyon om er het Vlaamse Bocuse d’Or team te gaan aanmoedigen op hun wedstrijddag. Chef Lode De Roover, commis Piet Vande Casteele en coach Jo Nelissen zijn na maandenlange voorbereiding klaar om er ons land op de internationale culinaire kaart te zetten.

Op 29 januari 2019 start de eerste wedstrijddag van de tweedaagse Bocuse d’Or finale in Lyon, thuisstad van de wereldberoemde Franse chef-kok Paul Bocuse naar wie de wedstrijd genoemd werd. Het Vlaamse team plaatste zich in juni 2018 voor deze finale door een zesde plaats te bemachtigen op de Europese finale die plaatsvond in het Italiaanse Turijn. Van de twintig deelnemende landen mochten alleen de beste tien door.

Wedstrijdverloop: Vlaamse Meesters als thema voor België

Er zullen 24 landen aantreden over twee wedstrijddagen. Chef Lode de Roover en commis Piet Vande Casteele moeten de tweede wedstrijddag aan de bak. Om 8u40 stipt start het team haar wedstrijd. In 5u35 minuten moeten zij een voor- en hoofdgerecht maken voor 14 personen. Het voorgerecht is een klassieke groenten chartreuse met schaaldieren. Minstens 50% van het gerecht dient vegetarisch te zijn. De chartreuse wordt door de team coach voor de jury versneden.

Het hoofdgerecht op plateau kent als pronkstuk de 5-rib van kalf. Verplicht gebruik van ‘slachtafval’ zoals niertjes, zwezerik, lever,… De plateau is het pronkstuk van elke Bocuse d’Or editie. De rode draad voor ons team zijn de Vlaamse Meesters. De plateau is dan ook een interpretatie van Rubens.

Ook de menukaart, poster en promofilmpje van Vlaanderen trekt de lijn tussen de oude Vlaamse meesters uit de schilderkunst en de nieuwe Vlaamse meesters uit de gastronomie.

De jury bestaat uit de 24 presidenten van de Nationale afdelingen van Bocuse d’Or, aangevuld door Jerôme Bocuse en 2 ere juryleden.

Ook Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts en Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen zullen voor het team komen supporteren.

“Wanneer het over eten en drinken gaat, valt Vlaanderen vaak ten onrechte uit de culinaire top”, zegt Weyts. “In Lyon bewijzen we met dit sterk Bocuse d’Or team het tegendeel en laten we de wereld weten dat je bij ons kan genieten aan elke tafel en elke toog.” Om het Bocuse D’Or team de slaagkans te geven die ze verdient heeft Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts samen met Toerisme Vlaanderen en Horeca Vlaanderen, voor het eerst in Vlaanderen, een National Culinary Team opgericht. Hiermee werd geïnvesteerd in een trainingskeuken en een teamcoach die de kandidaat dagelijks bijstaat.

Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen heeft het team de afgelopen maanden vertrouwen zien tanken “Ik heb hen in 2018 een aantal keer aan het werk gezien en hun evolutie op de voet gevolgd. Chef Lode De Roover, commis Piet Vande Casteele en bondscoach Jo Nelissen zullen België zonder twijfel alle eer aan doen”.

Live

Via de Facebookpagina Bocuse d’Or Belgium kan je live het moment volgen dat Lode zijn voorgerecht doorgeeft en hoofdschotel alsook de bekendmaking van de uitslag. De wedstrijd zal ook te volgen zijn via livestream op de website www.bocusedor.com

#roadtolyon#bocusedor2019#bocusedorfinal2019#bocusedorlyon2019