Verloop wedstrijd

Nationale Selectie 2017


Lode De Roover werd op 19 november 2017 geselecteerd uit vijf kandidaten tijdens de Belgische finale in de Horeca Expo Gent. De Belgische Bocuse d’Or winnaar werd bijgestaan door Julie Boumans, de enige vrouwelijke deelnemende commis. Voor de Europese finale zal De Roover echter samenwerken met Piet Vande Casteele die de Belgische Bocuse d’Or Commis Challenge won op 23 november.

De Bocuse d’Or kandidaten kregen acht uur de tijd om twee gerechten te bereiden. De vijf teams bereidden eerst een pastagerecht met kaas waarin zij grijze garnalen dienden te verwerken. De volgende opdracht bestond uit de bereiding van een kalfsribstuk waarbij minstens twee andere delen van het kalf dienden te worden gebruikt in het gerecht (kalfszwezerik, kalfsnier, kalfspoot of kalfskop). Beide gerechten werden geserveerd aan veertien personen, respectievelijk op bord en op plateau.

Een degustatiejury beoordeelde de gerechten van de kandidaten op smaak, presentatie, originaliteit en respect voor het product. De keukenjury controleerde enerzijds de hygiëne en verspilling van producten, anderzijds de gebruikte technieken en methodes.

Europese Finale 2018


België heeft zich op 12 juni 2018 in Lyon geplaatst voor de wereldfinale van de Bocuse d’Or. Ons team behaalde een prachtige zesde plaats op de Europese finale die plaatsvond in  het Italiaanse Turijn. Van de twintig deelnemende landen mochten alleen de beste tien door.

Voor het voorgerecht moest er gewerkt worden met Castelmangno-bergkaas en hoeve-eieren. De helft van de gebruikte producten moest veganistisch zijn en de teams mochten géén graanproducten gebruiken – buiten dan spaghetti, het mystery ingredient dat pas op de dag vóór de wedstrijd bekend werd gemaakt.

Team België creëerde een mooi bord met een parfait van kaas en een kroketje met een asperge à la flamande-vulling. Dat kroketje werd op een bedje van spaghetti met een kruidenroomsausje geserveerd. Het ‘eitje’ op het bord is eigenlijk wit van prei, opgevuld met gestolde eidooier en gepresenteerd op een tagliatelli van courgette.

Het hoofdingrediënt van de plateaubereiding was Piemontees rundvlees, met een driedubbele farce: foie gras aan de binnenkant, daarrond een farce van spinazie en daarrond kalfszwezerik. Een van de garnituren was een elegante versie van de asperge à la flamande, waarbij de gegaarde asperge uitgehold werd en opgevuld met een crème van eidooier, eiwit, bieslook en truffel. Daar bovenop gemarineerde butternut en een emulsie van eidooier en bosuitjes, afgewerkt met een stukje korenaarasperge. De tweede garnituur was een opgevulde artisjok, met een emulsie van zwarte look, rilette, koolrabi en dille. De derde garnituur was een creatie van kalfstong, krokant gefruite zwezerik, risotto en een espuma van rijst, afgewerkt met truffelrasp.

Wereldfinale 2019


De wereldfinale van Bocuse d’Or vindt plaats in januari 2019 tijdens de SIRHA beurs in Lyon. Hier gaan zestig nationale selectierondes en drie continentale selecties aan vooraf (Zuid-Amerika, Europa en Azië).

De vierentwintig geselecteerde topchefs zullen in 5 uur en 35 minuten hun kunsten tonen. De Bocuse d’Or, waar culturen en technieken elkaar ontmoeten, is steeds een bron van nieuwe gastronomische trends. Bovendien is het dé plek om culinaire talenten te ontdekken