INNOCHEF: Genieten aan elke tafel

  • 22 mei 2017

Horeca Vlaanderen en Flanders’ FOOD starten met INNOCHEF, een project dat de koks van de Vlaamse brasseriekeukens helpt creatief om te gaan met hun klassiekers.

Samenwerken met de horeca

Begin dit jaar zetten de directeurs Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen en Inge Arents van Flanders’ FOOD “plechtig” hun kriebels onder een ambitieuze samenwerking. Hun ambitie is samen de culinaire knowhow van koks te verruimen waardoor culinaire innovaties in en de verdere professionalisering van de Vlaamse horeca worden versneld.

Restauranthouders staan voor uitdagingen om de horecaklant telkens opnieuw te laten doen genieten van de luxe en gemak van een restaurantbezoek. Hiervoor hebben de restauranthouders nood aan nieuwe knowhow om een antwoord te kunnen bieden op maatschappelijke evoluties.

Hoe kan een kok verbeterde versies van zijn topgerechten of alternatieve gerechten koken? Hoe moet hij koken voor die mensen met specifieke noden zodat zij ook genieten van hun restaurantbezoek?

Culinaire innovatie

Innovatie betekent niet noodzakelijk dat er moet worden ingeboet op culinair erfgoed en dat bijgevolg nu alle vol-au-vents, steak bearnaisesaus, of de chocolademousses, etc. verdwijnen van de menukaarten. Culinaire tradities moeten juist behouden worden. Maar koks moeten geholpen worden om deze klassiekers te herformuleren waardoor ze minder rijkelijk zijn maar zeker niet minder bourgondisch worden.

Flanders’ Food schakelt dit jaar een versnelling hoger en gaat aan de slag met het idee om voedingsbedrijven en restauranthouders actiever te doen laten samenwerken. Meer bepaald de voedingsbedrijven die actief zijn in het food service segment en de brasseries.

De koks van de brasseriekeukens zullen worden uitgedaagd om, in groep, wetenschappelijke kennis te vertalen tot kookkunsten. Het is bedoeling dat tijdens de kooksessies de koks leren experimenteren met de producten en ingrediënten uit het gamma van voedingsbedrijven. De koks zullen worden bijgestaan door expertteams van vooruitstrevende koks, productontwikkelaars, voedingstechnologen en ingrediëntenleveranciers actief in de voedingsindustrie.

De experten daarentegen leren van de verwachtingen van de koks waardoor zij hun productengamma’s beter op de noden van de koks kunnen afstemmen. Denk daarbij aan betere afgestemde batchvolumes, nieuwe productvormen, kant-en-klare producten of nieuwe ingrediënten, etc.

De volgende 2 jaar zullen er op regelmatige tijdstippen in de vijf provincies dergelijke kookworkshops georganiseerd worden waar koks en experten elkaar ontmoeten en samen innovatieve recepten ontwikkelen die op de menukaarten van honderden brasseries in Vlaanderen zullen terecht komen. Er zal telkens gewerkt worden rond bepaalde topics, zoals herformulatie of allergenen, ...

Al deze recepten en ervaringen zullen worden gebundeld in een inspiratiegids die zal worden verspreid naar koks en leerling-koks in heel Vlaanderen.

Wil jij als bedrijf experten afvaardigen voor onze expertteams of vind je dat er met jouw producten moet geëxperimenteerd worden tijdens deze kooksessies? Contacteer dan Raf Geenen om verder te bespreken hoe jouw voedingsbedrijf in het project kan meewerken.

INNOCHEF is een project van Horeca Vlaanderen en Flanders’ FOOD dat goedgekeurd werd en gesubsideerd is door het Agentschap Innoveren en Ondernemen.