Bocuse d'Or

Elke 2 jaar gaat België op zoek naar de geschikte kandidaat om ons land culinair te vertegenwoordigen. Kortom, een zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. Het hoofddoel is een kandidaat selecteren voor de Bocuse d’Or, het grootste gastronomisch evenement op mondiaal vlak.

Bocuse d’Or, vernoemd naar wijlen chef Paul Bocuse, is dé meest prestigieuze culinaire wedstrijd ter wereld. Het zijn als het ware de Olympische Spelen op gastronomisch niveau. Naast een kookwedstrijd is het ook een menselijk avontuur dat talentvolle chefs samenbrengt en verder begeleidt op hun weg naar het sterrendom.

Elke professionele Belgische kok kan deelnemen. Hij/Zij zal geassisteerd worden voor deze Belgische finale door een eigen commis van maximum 21 jaar.

De selectie voor het team van 2017-2019 vond plaats tijdens Horeca Expo te Gent op zondag 19 november (Chef) en donderdag 23 november (Commis).

Vijf chefs deden een gooi naar de Belgische nominatie voor de Bocuse d’Or:

De kandidaten moesten traditiegetrouw twee gerechten voorbereiden: een eerste, voorgerecht, te dresseren op bord, en een tweede, hoofdgerecht, te dresseren op plateau.

Thema van het voorgerecht was een pastagerecht met kaas en schaaldieren, met grijze garnaal als verplicht ingrediënt.

In het tweede gerecht krijgen de kandidaten traditioneel de kans om alles uit de kast te halen wat betreft de presentatie en de garnituren. Basisingrediënt was een kalfsribstuk van 4 kg, waarbij de kandidaten twee ingrediënten moesten kiezen uit kalfskop, -nier, -zwezerik of -poot. Bij het vleesgerecht moesten ze drie garnituren maken, waarvan twee volledig vrij te kiezen, maar de derde garnituur moest op basis van groenten zijn.

De overwinning ging naar Lode De Roover. Voor de chef van Fleur de Lin in Zele is het z’n tweede grote overwinning in een gastronomische wedstrijd, al weegt de Belgische finale van de Bocuse natuurlijk nog wel iets meer door dan zijn titel van Eerste Kok van België die hij in 2010 behaalde in de wedstrijd van de club Prosper Montagné. De Roover werd in z’n box bijgestaan door commis Julie BOUMANS, ook van Fleur de Lin. Zijn commis in Turijn zal Piet Vande Casteele zijn.

Naast de Bocuse d’or is er natuurlijk ook een Bocuse d’argent en een Bocuse de bronze. De tweede plaats was voor Torosyan KAREN, die daarmee na zijn wereldtitel paté en croute in 2015 en de ster die bij met Brasserie Bozar behaalde, een voorlopig nieuw hoogtepunt in z’n carrière bereikt. Het brons ging naar Kenny BERNAERTS. 

Dit Belgische initiatief kwam tot stand dankzij de vzw Belgian Bocuse d’Or Academy. Deze Academy verenigt verschillende horeca-vakmensen die de Belgische gastronomie op de wereldkaart wensen te zetten.