1e prijs van de internationale pers en zilver voor Vlaams culinair talent op Native Cooking Award 2016

  • 29 mei 2016

Afgelopen weekend ging ons Vlaams culinair talent naar huis met de 1e prijs van de persjury en behaalden ze een verdienstelijke 2e plaats in de strijd voor de Native Cooking Award 2016. De eerste prijs ging naar Zweden en Noorwegen werd derde. Ook Frankrijk en Denemarken namen deel maar vielen niet in de prijzen.

Het Vlaamse team bestond uit Nick Bril (The Jane**), Michael Vrijmoed en Tim Boury van de gelijknamige restaurants (*), en Marcelo Ballard van het Gentse Oak.

Tijdens de wedstrijd nemen de teams het tegen elkaar op om een drie-gangen menu te bereiken. Ze kregen hiervoor 4 uur de tijd, maar worden in de wilde natuur losgelaten met een fiets en een mand om te plukken en te koken met wat hun pad kruist. Geen fornuis, geen hoogstaande technieken en toestellen, noch elektriciteit, alleen maar een grill en vuur in de open lucht. De chefs moeten dan ook meer dan ooit vertrouwen op hun eigen productkennis, creativiteit, duurzaamheid en ambacht.

Het Belgische team verraste de jury met een tartaar van lamshart, gebraiseerde lamstong en yoghurt met verschillende wilde kruiden als voorgerecht. Het hoofdgerecht was een lamsfilet geserveerd met een confit van lam in daslook en karnemelkstampers met algen en lever.

In het dessert blonken ons Vlaams culinair talent resoluut uit door kropsla met een verrukkelijke crème van oxalys te combineren en af te werken met een reductie van sherrywijn, compote van rabarber en een crumble met granen.

De Flanders Food Faculty was aanwezig op de wedstrijd om voor ons Vlaams culinair talent te supporteren maar nam eveneens van de gelegenheid gebruik om de aanwezige Scandinavische pers uit te nodigen voor een persreis later dit jaar waarbij de gastronomische troeven van Gent en Antwerpen zullen getoond worden.